Lac Firiza, Baia Mare

Tinerii sportivi ai Clubului Nautic Simared au făcut valuri anul acesta, la toate competițiile la care au participat.

În perioada 23-29 Iulie, sportivii clubului nostru au participat la Campionatul Național pentru Juniori, de la Pitești. CS Simared a fost reprezentat de 5 sportivi: Kupas Roland, Pânzaru Bogdan, One Rafael, Deac Tudor și Pop Luca.

“Anul 2021 este un an de referință pentru caiacul băimărean. Spre deosebire de campionatele din primăvara acestui an, la Campionatul Național de Viteză, toți sportivii Simared au urcat pe prima treaptă a podiumului. Și nu numai. Cineva din tribună a făcut o glumă, spunând că Baia Mare a monopolizat podiumul. Și nu a greșit cu mult.” ne spune antrenorul Costel Basa.

Proba de kaiac 2 J ÎI 1000m a fost câștigate de băimărenii Roland Kupas și Bogdan Pinzaru  într-o manieră categorică, detronând pe constănțenii de la Farul Constanța, Tentea și Bucur, care domină de aproximativ 3 ani această probă.

One Rafael și Deac Temle Tudor au câștigat la mare luptă proba de K2 200m cadeți. One Rafael și Pop Luca au câștigat proba de K2 500m cu multe emoții.

Roland Kupas, care este și component al lotului național de juniori a mai urcat de două ori pe podium, dar pe treapta a doua în probele de K1 1000m J ÎI și K1 500m J II.

O medalie de bronz a mai cucerit și Bogdan Pinzaru în proba de K1 200m J II.

La Clubul Nautic Simared se antrenează în acest moment 10 tineri cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani.

Antrenamente grele dar rezultate pe măsură

Acești tineri au ajuns sa fie o inspirație pentru noi toți. Majoritatea dintre ei au ajuns la club îndemnați sau aduși de părinți. Nu este ușor să practici acest sport de performanță, dar cei care dau dovadă de determinare și ambiție au și rezultate pe măsură. Tot timpul liber al acestor tineri este dedicat antrenamentelor, indiferent de anotimp.

Cu două antrenamente pe zi, timp de 4 ore, un sportiv ajunge să vâslească în medie 26 kilometri, cam cât este distanța de la Baia Mare la Seini. Antrenamentele au loc pe lac până îngheață, după care încep antrenamentele în offseason. Pe lângă vâslit, sportivii se pregătesc și cu antrenamente cardio și forță la care, în offseason, se adaugă înotul.

„Momentan avem un nucleu excepțional aici la Simared. Sportivii ăștia merg cu spatele și câștigă” a declarat râzând Costel Bașa, antrenor la Simared de peste 40 de ani. „Tocmai s-au alăturat încă 5 copii, 4 fete și 1 băiat, îmi pun mari sperante și în ei.”

Doi tineri sportivi în lotul olimpic și unul la centrul olimpic

Roland Kupas și Bogdan Pânzaru au fost selecționați pentru lotul național de juniori. Cei doi băimăreni se vor antrena, centralizat, alături de lotul olimpic, la Snagov sau la Pitești. În lotul olimpic se antrenează cei mai buni 12 sportivi din România, la categoria respectivă de vârstă.

În urma rezultatelor excepționale, Deac a intrat și el în centrul olimpic, care este primul pas spre lotul național. Deac se va antrena acasă, la Clubul Nautic Simared iar dacă va continua să obțină rezultate excepționale, va intra și el în lotul olimpic național.

„Mi-am propus de la începutul anului să ii antrenez pe toți pentru podium și iata-ne în August, cu rezultate excepționale” declară Costel Bașa. „E o bucurie să vezi că mai sunt și copii conștiincioși și motivați, care nu stau doar pe telefon și pe Tiktok.

DONEAZA SI TU